Kategorier
Guide

Hold baby cool – tips til baby under hedebølge

Pyha en varme! Termometeret viste 33 grader i barnevognen (uden barn!), og det var endda først på aftenen, hvor det værste havde lagt sig. Det fortsætter eller bliver værre over de kommende dage – så her kommer Farbars guide til at holde baby kool.

DMI har udsendt varsler om hedebølge i store dele af landet (officielt “kategori 2: Farligt vejr”), og det er ikke spor for sjov. Tilbage i 2018 betød varmen 250 flere døde over sommeren, vurderede Statens Serum Institut. En hedebølge er særligt farlig for små- og spædbørn, ældre samt personer der lider af kroniske sygdomme, skriver DMI.

Hvad gør man så?

Grundlæggende det samme som altid: Man tænker sig om – men her lige med en tand ekstra alvor og grundighed. Vi er nu i DEFCON 3 😉

Farbar er ikke for fin til at samle de gode og måske simple råd til at ride varmen af baby. Undervejs er der links til kilderne, hvor du kan læse mere.

Generelt

Mikromalt tøj på baby. Måske noget tyndt og luftigt. Måske bare en ble.

Tjek baby oftere end ellers. Klam og varm baby (mærk på hals/nakke)? Af med mere tøj, eller opgrader din skygge. Desuden er bleen en god indikator på om der er brug for ekstra amning væske.

Opgrader din skygge

Få baby ind i skyggen. Det vidste du jo godt, men måske du skal opgradere din skygge til et køligt sted indendøre med god cirkulation. Måske en kælder. Måske en garage.

Får baby nok at drikke?

Lige som os andre er der måske mindre appetit i varmen, men stadig større behov for væske. Sundhedsstyrelsen siger:

“Spædbørn og småbørn skal tilbydes rigeligt at drikke – også selvom de ikke beder om det. Tilbyd barnet små hyppige slurke af køligt vand. Børn, der udelukkende ammes, kan lægges til brystet oftere. Hold øje med, at der er våde bleer som forventet – tilbyd ekstra væske/amning, hvis bleerne ikke er våde ved bleskift”.

Sundhedsstyrelsen: “Nu kommer varmen – få gode råd her”, 24. juni 2018

Du må altså gerne give baby en tår vand. Børn skal selvfølgelig ikke drikke sig mætte i vand, men en hedebølge er en særlig situation. Hvis du er frisk benytter du lejligheden til at træne baby i at at drikke af et glas – det sviner mindre end mælk 😉 Ellers kan du selvfølgelig bare bruge en sutteflaske.

Bonus: Børn over fire måneder må gerne få vand fra hanen. Du behøver altså ikke bruge krudt på først at koge og siden køle vandet. (Se “Mad til små – fra mælk til familiens mad“, udgivet af Sundhedsstyrelsen, Komiteen for Sundhedsoplysning og Miljø- og Fødevareministriet).

Barnevognen

Væk med dyne og den slags. Brug højst en stofble, et lagen eller et dynebetræk når baby sover.

Sørg for god luftcirkulation til barnevognen. Det er nu du takker dig selv for at have valgt en model, hvor fronten kan lynes ned. Dæk endelig ikke vognen med en stofble eller den slags. Det skal man altid være varsom med, men det er storslemt under en hedebølge, fordi den forvandler barnevognen til en pizzaovn. Temperaturen runder hurtigt 30 grader (viser min egen test) i selv behersket aftensol efter at den værste varme har lagt sig. Find skygge på anden vis.

Ekstra køling. En simpel kold flaske vand i barnevognen kan være med til at svale. Og søreme om man ikke kan købe en barnevognventilator.

For den ekstra ambitiøse og varmeplagede

Hvis stuen eller soveværelset er en bageovn, er der nogen der skridtet videre og køber aircondition til stuen eller soveværelset. Man kan få semi-mobile løsninger, hvor et medfølgende rør ryger ud af vinduet.

Den ægte ambitiøse og rastløse forældre går selvfølgelig hele vejen, og bygger sin egen:

I det hele taget

Hold jer hjemme eller i hvert fald i skyggen. Brug evt. tiden og vejret til at få has på vasketøjet. Selv søger jeg tilflugt i kælderen og skriver denne artikel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.